Защо им е на децата арт тарапия?

ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ С БЛОГЪТ НА ША

Защо им е на децата арт тарапия?

Тихото и срамежливо дете е удобно. НО как това дете ще живее занапред? Учителката му се кара в училище и в отговор то започва да гризе нокти, да се разболява, да спи лошо или намира друг начин да скрие чувствата си. Ако го обидят приятели – плаче. От всичко се страхува. Как да му помогнем? Един от изходите е психологическият тренинг.

Активните деца по-често причиняват тревога на родителите си. Такова дете проявява агресия, необузданост, постоянно навлиза в конфликти? Разбира се, че всичко това води до загрижеността на родителите, които осъзнават, че в бъдеще за детето ще бъде трудно да се интегрира нормално и адекватно в обществото. И самите те ще се сблъскат с трудности с такова дете на 13 години. Консултацията с психолог в такъв случай е напълно оправдан ход, защото в ранна възраст грешните стъпки във възпитанието могат оставят сериозни психологически следи у детето, които задължително ще се проявят по-късно. Един от подходите за решаване на проблема е арт терапията за деца.

Какво дава арт терапията за деца?

Занятията помагат на детето в множество аспекти. Научават се правилно да изразяват чувствата и емоциите си. Не е тайна, че децата виждат и разбират реалността значително по-различно от възрастния човек. Важно е в началото да научим детето как правилно да интерпретира случващото се и как адекватно да реагира. Арт терапията помага на детето да научи как да контролира емоциите си и да ги изразява по здравословен начин. Това се отнася както до деца с повишена раздразнителност и обидчивост, така и до тихи, срамежливи, крехки деца. След провеждането на занятията, детето ще престане да изпада в истерични реакции, ако иска внимание, или просто в опит за надмощие над родителите. То ще се научи адекватно да изразява чувствата и желанията си.

Родителите ще бъдат в състояние да разберат причините за поведението на детето си. Този момент е от съществено значение, тъй като може да даде идеи в какво по-късно детето може да се реализира. Самото дете ще стане по-силно, ще научи творчески да подхожда към изразяването на своите чувства и желания. В този контекст арт терапията помага на детето да се разкрие и да не сдържа всичките си преживявания в себе си. Всъщност, стресът и депресията, когато се съхраняват вътрешно, могат да доведат и до реални физически заболявания, и до консумация на алкохол, тютюнопушене и други.

След провеждането на арт терапевтични сеесии детето започва по-добре да възприема света около него. Резултатите в училище се подобряват, появява се здрав и качествен сън. Всичко това свидетелства, че скритите дълбоко вътре чувства, страхове и тревоги вече не са проблем за детето.

Основи на арт терапията

В основата на метода на арт терапията лежи изкуството в своя чист вид. Рисунки, форми, игра на цветовете и линии. Всичко това помага на детето да изрази своите чувства и емоции. Арт терапията открива скритата енергия на детето и я насочва в конструктивна посока. Занятията предоставят възможност на детето да види света по нов начин и, съответно, да научи как да живее в него, да реагира адекватно и да изразява емоции. Възможността да създава нещо красиво със собствените си ръце насочва детето към позитивно развитие на личността му. Детето се чувства уверено и позитивно възприема света и близките му. Това спомага за развитието на неговите умения и бъдещата му успешна реализация в живота.

Какво прави детето на арт терапевтично занятие

На занятията децата разширяват своя общ кръгозор, учат се да разбират музиката, да се изразяват творчески, самореализират се. Като резултат, тревожното състояние, агресията и страховете отстъпват. Развива се интересът към творчеството, появява се увереност в собствените си способности, и най-важното, детето осъзнава, че го вземат насериозно. Това води до повишаване на самооценката и адекватното възприятие на реалността.

Свързани постове

Упражнение „Карта на щастието“

Винаги е интересно да надникнеш зад кулисите и да видиш как актьорите реално общуват и преживят ролите си. Ето млако интересна информация от сесиите по арт терапия. Изваждам „на светло“ едана полезна и красива игра, която спокойно може да практикувате у дома или в клас.

Прочетете повече »

Видове арт терапия

Основното предимство на методиката е ефективността на приложението, независимо от темперамента и характера на пациентите. Повишаването на самооценката успокоява хиперактивните и отваря затворените.

Прочетете повече »

Съдържание на статията

ЗАПИШИ СЕ ЗА ПРОБНА АРТ ТЕРАПЕВТИЧНА СЕСИЯ